Hyperventilatie door stress

Hyperventilatie wordt meestal veroorzaakt door stress, angst of paniek en is een aandoening waarbij er te snel en/of diep wordt adem gehaald. Dit zal een verandering van de zuurstof/koolstofdioxide verhouding in je bloed teweeg brengen waardoor je buiten adem raakt, duizelig en/of licht in je hoofd wordt of je verward en zwak voelt. Andere symptomen van hyperventilatie door stress zijn een opgeblazen gevoel, pijn op de borst, droge mond, moeite met slapen, spierkramp, tintelingen of gevoelloosheid.

Doe de stresstest

Ik heb weinig eetlust en ik eet vaak terwijl ik helemaal geen honger heb

Mijn beslissingen zijn vaak impulsief en heb de neiging onzeker te zijn over mijn beslissingen. Ik verander vaak van gedachten

De spieren in mijn nek, rug en/of maag zijn vaak gespannen

Mijn gedachten en gevoelens worden vaak bepaald door de problemen waar ik vaak aan denk

Ik kom maar moeilijk in slaap, word vaak waker of voel me vaak moe

Ik voel een drang om te huilen of om te vluchten voor mijn problemen

Ik heb de neiging om boosheid op te bouwen en zo nu en dan explosief te ontladen op een agressieve of destructieve manier

Ik heb last van nerveuze gewoontes (tiks) zoals tikken met vingers, schudden met mijn benen, haren trekken, veel krabben, in mijn handen wrijven, etc.

Ik voel me vaak moe, ook als ik vrijwel geen inspanning heb geleverd

Ik heb regelmatig last maag- en darm klachten

Ik heb de neiging om niet aan mijn eigen verwachtingen te voldoen door onrealistische goals of het teveel hooi op mijn vork nemen

Ik heb minder zin in sex

Ik word snel kwaad of boos

Ik droom erg onplezierig en heb vaak last van nachtmerries

Ik heb de neiging mij veel zorgen te maken

Mijn gebruik van alcohol en koffie is toegenomen en/of ik ben (meer) gaan roken

Ik voel me vaak angstig zonder aantoonbare reden

In een gesprek heb ik de neiging zacht te spreken, te snel te spreken, te stotteren of gespannen over te komen

Ik heb de neiging een kort lontje te hebben

Vertraging of oponthoud maakt mij fel en ongeduldig

Je hebt de stresstest ingevuld, vul nu alleen nog je naam en e-mailadres even in en we zullen je het resultaat direct e-mailen!

« Back Next »

Twee soorten hyperventilatie

  • Acuut
  • Chronisch

Acute hyperventilatie door stress

Zoals eerder aangegeven word acute hyperventilatie vaak veroorzaakt door stress maar het kan ook andere medische oorzaken hebben zoals astma, bloedingen of een infectie. Ook bijwerkingen van bepaalde medicijnen kunnen hyperventilatie veroorzaken.

Chronische hyperventilatie

Als je een chronische vorm van hyperventilatie hebt dan hyperventileer je eigenlijk voortdurend zonder dat je daar zelf altijd heel erg bewust van bent. Hoe bewuster je ervan wordt hoe groter de kans is dat je een aanval krijgt. Hoe meer je erop gaat letten hoe erger het wordt. Wederom gaat hier stress een rol spelen. Chronisch hyperventileren kan wel gewoon over gaan net als de acute variant.

Tachypneu of hyperventilatie?

In principe kan hyperventileren bij iedereen voorkomen maar heb je last van stress dan is de kans groter dat je een hyperventilatie aanval krijgt vele male groter dan dat je stressloos door het leven gaat. Gemiddeld ademt een volwassene 16 keer per minuut, ligt de ademhalingsfrequentie hoger dan 16 keer ademhalingen per minuut dan is dit kenmerkend voor hyperventilatie of tachypneu (versnelde ademhaling). Hyperventilatie en tachypneu worden wel eens als hetzelfde beschouwd maar hyperventileren is voornamelijk gerelateerd aan stress.

Hyperventilatie door stress, De behandeling

Op het moment dat je last hebt van hyperventilatie is het van belang dat je de hoeveelheid kooldioxide in je bloed toeneemt wat je kunt bewerkstelligen door op een andere manier adem te halen. Geruststellende opmerkingen van mensen in je omgeving of een vermindering van stress kan je helpen om beter om te gaan met je angsten, waardoor het hyperventileren minder zal worden. Er zijn ook andere manieren om je kooldioxideniveau omhoog te krijgen, je kunt bijvoorbeeld met getuite lippen ademen of door één neusgat.

Nooit Meer Zorgen Of Stress? Lees Dit eBook voor de Allerbeste Resultaten

Mindfulness voor het dagelijks leven
Met vele tevreden cursisten een bijzonder effectieve leermethode, waar en wanneer je maar wilt!
Bekijk details