Buikpijn door stress

Heb je last van buikpijn door stress, dan is dit een reactie van het lichaam op een geestelijke of fysieke spanning. Het zogenaamde vecht- en vluchtmechanisme in het lichaam treedt in werking en je lichaam zal vervolgens allerlei stresshormonen produceren waardoor je darmen/maag van slag kunnen geraken. Diarree, obstipatie, winderigheid en weinig eetlust zijn hier vaak het gevolg van.

Stresstest

Ik heb weinig eetlust en ik eet vaak terwijl ik helemaal geen honger heb

Mijn beslissingen zijn vaak impulsief en heb de neiging onzeker te zijn over mijn beslissingen. Ik verander vaak van gedachten

De spieren in mijn nek, rug en/of maag zijn vaak gespannen

Mijn gedachten en gevoelens worden vaak bepaald door de problemen waar ik vaak aan denk

Ik kom maar moeilijk in slaap, word vaak waker of voel me vaak moe

Ik voel een drang om te huilen of om te vluchten voor mijn problemen

Ik heb de neiging om boosheid op te bouwen en zo nu en dan explosief te ontladen op een agressieve of destructieve manier

Ik heb last van nerveuze gewoontes (tiks) zoals tikken met vingers, schudden met mijn benen, haren trekken, veel krabben, in mijn handen wrijven, etc.

Ik voel me vaak moe, ook als ik vrijwel geen inspanning heb geleverd

Ik heb regelmatig last maag- en darm klachten

Ik heb de neiging om niet aan mijn eigen verwachtingen te voldoen door onrealistische goals of het teveel hooi op mijn vork nemen

Ik heb minder zin in sex

Ik word snel kwaad of boos

Ik droom erg onplezierig en heb vaak last van nachtmerries

Ik heb de neiging mij veel zorgen te maken

Mijn gebruik van alcohol en koffie is toegenomen en/of ik ben (meer) gaan roken

Ik voel me vaak angstig zonder aantoonbare reden

In een gesprek heb ik de neiging zacht te spreken, te snel te spreken, te stotteren of gespannen over te komen

Ik heb de neiging een kort lontje te hebben

Vertraging of oponthoud maakt mij fel en ongeduldig

Je hebt de stresstest ingevuld, vul nu alleen nog je naam en e-mailadres even in en we zullen je het resultaat direct e-mailen!

« Back Next »

Cursus: nooit meer zorgen of stress

Buikkrampen door spanningen

Vaak zijn er meerdere redenen aan te dragen voor buikpijn door stress, waarbij het meestal gaat om emotionele en geestelijke stress die zich uit in lichamelijke klachten. Dit hoeven niet perse negatieve klachten te zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan verliefd zijn op iemand. Je zult dan zogenaamde vlinders in de buik ervaren, je krijgt hierdoor vaak geen hap door je keel maar dit zal meestal niet als een heel groot probleem ervaren worden. Verliefd zijn geeft je op een bepaalde manier ook vleugels. Heimwee kan ook aanleiding zijn voor pijn in je buik. Het denken aan en het extreem missen van je thuis kan zicht vertalen in buikpijn. Je hebt dan weinig behoefte aan eten, slapen lukt ook al niet en je kunt zelfs last hebben van hartkloppingen bij deze vorm van stress. Het opzien tegen bijvoorbeeld een examen kan ook veel impact hebben op je lichaam. Je zult een knoop in je maag ervaren, nog een voorbeeld van buikpijn door stress. Dit gevoel komt ook voor bij mensen die een ingrijpende gebeurtenis meemaken zoals bijvoorbeeld een auto-ongeluk.

Lees ook: Symptomen van stress

Waarom buikpijn door stress?

Je lichaam maakt zich gereed voor actie op het moment dat je in een stressvolle situatie terecht komt. Je bloeddruk zal stijgen, ademhaling versnellen, je spieren spannen zich aan en je spijsvertering zal langzamer verlopen. Dit zul je ervaren in je buik in de vorm van buikpijn door stress. De vrijgekomen adrenaline en noradrenaline zorgen ervoor dat je paraat staat en zijn vaak de veroorzaker van buikpijn klachten. Je lichaam produceert tevens het hormoon cortisol in stressvolle situaties wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stijgt, je stofwisseling harder werkt en dat je energieniveau verhoogd wordt. De hormonen moeten ervoor zorgen da je adequaat reageert op eventuele stress-situaties.

Mindfulness voor het dagelijks leven
Met vele tevreden cursisten een bijzonder effectieve leermethode, waar en wanneer je maar wilt!
Bekijk details